Bábovka s polevou.

Úvodní strana » Recepty » Bábovka s polevou

Bábovka s polevou

PŘÍPRAVA: 20 MINUT | PEČENÍ: 55 MINUT | POČET PORCÍ: 12

Ingredience

-    máslo na vymazání a mouka na vysypání formy 
-    200 ml espressa nebo překapávané kávy
-    230 g másla, nakrájeného na kousky
-    80 g kakaa holandského typu 
-    250 g krupicového cukru
-    3⁄4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
-    špetka jedlé sody + špetka soli
-    140 g hladké mouky
-    140 g hladké špaldové mouky
-    2 vejce
-    2 sáčky vanilkového cukru
-    110 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu řeckého typu 
NA POLEVU:
-    125 ml smetany ke šlehání
-    100 g tmavé čokolády, nalámané na kousky 
 

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte a vysypte formu na bábovku. Do misky, která se hodí do mikrovlnné trouby, dejte kávu, máslo a kakao. Zahřejte, rozmíchejte dohladka a nechte trochu zchladnout. V jiné míse promíchejte krupicový cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a obě mouky. Vlijte zchladlou kávovou směs a dobře promíchejte.
V další míse prošlehejte vejce s vanilkovým cukrem a zakysanou smetanou a vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do vymazané formy a pečte 50–55 minut, aby na zapíchnuté špejli nezůstaly vlhké drobečky. Vyndejte z trouby, bábovku vyklopte a nechte vychladnout.
V rendlíku přiveďte k varu smetanu. Do misky dejte nalámanou čokoládu a přelijte vroucí smetanou. Promíchejte dohladka a nechte chvilku stát. Polevou pak přelijte vychladlou bábovku.