Bylinkové pečené kuře.

Úvodní strana » Recepty » Bylinkové pečené kuře

Bylinkové pečené kuře

PŘÍPRAVA: 20 MINUT | PEČENÍ: 1,5 HODINY | POČET PORCÍ: 4

Ingredience

-    1 celé kuře
-    170 g másla, pokojové teploty
-    hrst nasekaných čerstvých bylinek, např. bazalky, pažitky a petrželky
-    2 stroužky česneku, nasekané najemno
-    sůl a pepř
-    1⁄2 velké cibule, nakrájené najemno
-    2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
-    2 řapíky celeru včetně listů, nakrájené
-    proužky kůry z 1 citronu
 

Postup

Troubu předehřejte na 190 °C. Kuře omyjte a důkladně osušte. Změklé máslo smíchejte s bylinkami, česnekem, solí a pepřem. Větší část zeleniny rozprostřete na dno pekáče, navrch položte mřížku a na ni dejte kuře.
Prsty uvolněte kůži na prsou a vzniklou kapsu naplňte ochuceným máslem (část si dejte stranou). Břišní dutinu kuřete osolte, dovnitř dejte zbylou zeleninu a pár proužků citronové kůry. Kuřeti svažte nohy kuchyňským provázkem a potřete ho zbylým bylinkovým máslem. Pečte zhruba 1,5 hodiny, během pečení podlévejte vodou. Pokud by prsa kuřete příliš rychle zlátla, překryjte je alobalem.