Mrkvový dort.

Úvodní strana » Recepty » Mrkvový dort

Mrkvový dort

PŘÍPRAVA: 10 MINUT | PEČENÍ: 40 MINUT + CHLADNUTÍ | POČET PORCÍ: 12

Ingredience

-    125 g másla + na vymazání formy
-    90 g krupicového cukru nebo javorového sirupu 
-    1 sáček bio vanilkového cukru
-    špetka soli
-    2 vejce
-    250 g mrkve, oloupané a nastrouhané najemno 
-    125 g hladké mouky
-    1⁄2 lžičky skořice
-    1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
-    100 g mletých mandlí
-    1 lžička jablečného octa
-    1⁄2 lžičky jedlé sody
NA KRÉM:
-    200 g krémového smetanového sýra
-    80 g moučkového cukru
-    trocha citronové šťávy
-    1 sáček bio vanilkového cukru
NA OZDOBU:
-    marcipánové mrkvičky
-    nadrobno nasekané ořechy (nemusí být) 
 

Postup

Kulatou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 °C.
V míse utřete máslo s oběma cukry a solí do hladkého krému. Pak vmíchejte vejce. Přidejte nastrouhanou mrkev a krátce promíchejte. Pak do mísy prosejte mouku, skořici a kypřicí prášek. Přidejte také mandle, ocet a jedlou sodu, pak všechno krátce promíchejte. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte 35–40 minut. Upečený korpus nechte
10 minut chladnout ve formě na mřížce. Pak korpus vyjměte z formy a nechte ho úplně vychladnout. Na krém elektrickým šlehačem prošlehejte všechny přísady a krém naneste na dort. Uhlaďte nožem a nakonec dort ozdobte mrkvičkami, popřípadě nasekanými ořechy. Uchovávejte v ledničce do chvíle podávání, dort v ní vydrží 3–4 dny.