Mrkvový dort
PŘÍPRAVA: 10 MINUT | PEČENÍ: 40 MINUT + CHLADNUTÍ | POČET PORCÍ: 12

Ingredience
- 125 g másla + na vymazání formy
- 90 g krupicového cukru nebo javorového sirupu
- 1 sáček bio vanilkového cukru
- špetka soli
- 2 vejce
- 250 g mrkve, oloupané a nastrouhané najemno
- 125 g hladké mouky
- 1⁄2 lžičky skořice
- 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 100 g mletých mandlí
- 1 lžička jablečného octa
- 1⁄2 lžičky jedlé sody
NA KRÉM:
- 200 g krémového smetanového sýra
- 80 g moučkového cukru
- trocha citronové šťávy
- 1 sáček bio vanilkového cukru
NA OZDOBU:
- marcipánové mrkvičky
- nadrobno nasekané ořechy (nemusí být)
Postup
Kulatou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 °C.
V míse utřete máslo s oběma cukry a solí do hladkého krému. Pak vmíchejte vejce. Přidejte nastrouhanou mrkev a krátce promíchejte. Pak do mísy prosejte mouku, skořici a kypřicí prášek. Přidejte také mandle, ocet a jedlou sodu, pak všechno krátce promíchejte. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte 35–40 minut. Upečený korpus nechte
10 minut chladnout ve formě na mřížce. Pak korpus vyjměte z formy a nechte ho úplně vychladnout. Na krém elektrickým šlehačem prošlehejte všechny přísady a krém naneste na dort. Uhlaďte nožem a nakonec dort ozdobte mrkvičkami, popřípadě nasekanými ořechy. Uchovávejte v ledničce do chvíle podávání, dort v ní vydrží 3–4 dny.