Škubánky.

Úvodní strana » Recepty » Škubánky

Škubánky

PŘÍPRAVA: 20 MINUT | VAŘENÍ: 35 MINUT | POČET PORCÍ: 4

Ingredience

-    1 kg brambor od českých farmářů 
-    sůl
-    300 g hrubé mouky PENNY
-    200 g másla, rozpuštěného 
-    100 g mletého máku 
-    200 g moučkového cukru 
-    mléko BONI k podávání 

Postup

Oloupané brambory nakrájejte a vařte 15 minut v osolené vodě. Slijte je a vodu, ve které se vařily, uchovejte. Brambory trochu protřeste a pak je skoro do poloviny znovu zalijte slitou vodou a zasypte moukou. 
Úzkým koncem vařečky vytvořte ve směsi otvory tak, abyste viděli tekutinu. Vraťte na nejmírnější možný plamen, přiklopte a nechte 20 minut propařit. Pak brambory rozšťouchejte dohladka. Nakonec je ještě propracujte vařečkou tak, že je budete roztírat po stěnách hrnce.
Zhruba po 10 minutách se brambory přestanou lepit na vařečku a získají správnou škubánkovou konzistenci. Lžící namočenou v rozehřátém másle vykrajujte škubánky, na talíři je posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijte je rozpuštěným máslem. Podávejte se studeným mlékem.