Špenátová polévka.

Úvodní strana » Recepty » Špenátová polévka

Špenátová polévka

PŘÍPRAVA: 10 MINUT | VAŘENÍ: 20 MINUT | POČET PORCÍ: 4

Ingredience

-    25 g másla
-    4 jarní cibulky Od českých farmářů, nakrájené
-    1 malý pórek, nakrájený (trochu zelené části nakrájejte natenko a odložte na ozdobu)
-    2 řapíky celeru, nakrájené + lístky na ozdobu
-    1 malá brambora Od českých farmářů, nakrájená na kostky
-    1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru, vroucího
-    400–450 g čerstvého špenátu 
-    sůl a vícebarevný pepř
-    150 g zakysané smetany BONI
 

Postup 

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibulku, pórek, řapíkatý celer a nakrájenou bramboru. Promíchejte, zakryjte a nechte 10 minut dusit, aby kousky brambory trochu změkly. Občas zamíchejte. 
Přilijte vývar a vařte 8–10 minut. Vhoďte špenát, promíchejte a ještě několik minut vařte. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte většinu zakysané smetany, prohřejte a podávejte ozdobené zbylou smetanou, nudličkami pórku, lístky celeru a barevným pepřem.