Vdolky se žahourem.

Úvodní strana » Recepty » Vdolky se žahourem

Vdolky se žahourem

PŘÍPRAVA: 30 MINUT + KYNUTÍ | PEČENÍ: 20 MINUT | POČET PORCÍ: 4

Ingredience

NA VDOLKY:
-    1 kostka (42 g) droždí
-    250 ml vlažného mléka nebo vody
-    1 lžička krupicového cukru
-    500 g hladké mouky PENNY + na podsypání
-    špetka soli
-    1 vejce
-    100 g rozpuštěného másla nebo sádla + máslo na potření 
NA ŽAHOUR A K PODÁVÁNÍ:
-    400 g borůvek
-    60 g krupicového cukru
-    150 ml smetany ke šlehání BONI
-    tvrdý tvaroh na strouhání (nebo šlehačka) a moučkový cukr 
 

Postup

VDOLKY
Připravte si kvásek. Droždí rozdrobte do části vlažného mléka nebo vody, přidejte cukr a nechte vzejít. Do větší mísy prosejte mouku, osolte, vlijte zbylé mléko, vejce a kvásek. Těsto dobře zpracujte v robotu nebo ručně. Zakryjte ho ohřátou utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem. 
Z vykynutého těsta vykrajujte skleničkou nebo lžící kusy těsta a vytvarujte z nich tenké vdolky. Na plech vyložený pečicím papírem a posypaný moukou klaďte vdolky a nechte je ještě 15–20 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
Vdolky pečte 20 minut. Hotové jsou ještě bledé, podobně jako obyčejný rohlík.
Upečené vdolky potřete rozpuštěným máslem a ozdobte je žahourem a strouhaným tvarohem, případně šlehačkou. Podle chuti pocukrujte. 

 

ŽAHOUR
Omyté a okapané borůvky vložte do hrnce, přisypte cukr, podlijte trochou vody, promíchejte, vařečkou borůvky trochu pomačkejte a povařte. Pak do borůvek vlijte smetanu a promíchejte. Nebo nechte borůvky zchladnout a promíchejte je s vyšlehanou smetanou.